Over Het Hert

Toen

Het begin
In 1862 start Bierbrouwerij Het Hert in Vlijmen met het brouwen van bier. In de beginjaren brouwt Het Hert 2 soorten bier, Gerstebier en Nieuwligt. Later komt daar Beijersch Bier bij. Dat brouwen dan nog met heel andere hulpmiddelen wordt gedaan, blijkt wel uit het feit dat er voor de houdbaarheid gebruik wordt gemaakt van runderpoten; iets wat je je nu niet meer voor kunt stellen!

De eigenaar, J.A. Corman, is niet alleen brouwer, maar ook burgemeester van het dorp Vlijmen. Die functie bekleedt hij tot 1877. Van 1862 tot 1870 wordt er ongeveer 1000 liter bier per week gebrouwen, maar in 1880 is de productie al opgeschroefd naar 3000 liter bier per week. Het assortiment is inmiddels ook uitgebreid met Extra Stout, Pale Ale, Dubbel Princesse Bier, Bourgogne Bier, Faro en Oud Bruin.

Hofleverancier
Op 31 juli 1883 brengt Koning Willem III een bezoek aan ‘s-Hertogenbosch. Bierbrouwerij Het Hert mag het bier voor het banket leveren en, nog indrukwekkender, zich vanaf dan Hofleverancier noemen! Niet alleen op royaal vlak gaat het de brouwerij voor de wind, ook internationaal gaat het Het Hert voor de wind. Er wordt zelfs Stout geëxporteerd naar Nederlands-Indië. Ook wordt in 1909 de brouwerij uitgebreid met de productie van limonades, onder de naam Troef.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de bezetting van Nederland ligt de productie van Het Hert geheel stil. Tijdens deze jaren doet de brouwer echter iets nog veel waardevollers: de kelders van de brouwerij worden gebruikt om Joodse onderduikers te laten verblijven. Na de oorlog worden de ketels weer opgestart en brouwt Het Hert voornamelijk Oud Bruin.

In 1968 valt helaas het doek voor Bierbrouwerij Het Hert. In die jaren is er nauwelijks behoefte aan speciaalbieren en drinkt de Nederlander slechts pils. In 1983 wordt de brouwerij afgebroken en wordt de brouwinstallatie verkocht aan Heineken voor een toekomstig biermuseum.


 Nu

Het Hert ontwaakt!
Eind 2013 rijden vrienden Sander en Remy naar België om een brouwinstallatie aan te schaffen. Remy is de achterkleinzoon van de laatste brouwer en droomt er als klein jongetje al van om de brouwerij weer nieuw leven in te blazen. Sander, eigenaar en chef-kok van een succesvol cateringbedrijf, is geïnteresseerd geraakt in het brouwersvak door alle verhalen van Remy en krijgt ook al snel het brouwersvirus te pakken! Vanaf dan wordt elk vrij moment benut om aan de receptuur te werken van Edelhert, het eerste bier van Het Hert na zijn winterslaap.

Klaar voor het echte werk
In mei 2015 is het zover: het recept voor Edelhert Bier is geperfectioneerd, er is een nieuw logo, een etiket en een duidelijk plan. Voor het tweede bier, Damhert, wordt inmiddels druk gebrouwen om het ook naar een topniveau te brengen. Kortom, Bierbrouwerij Het Hert gaat Nederland opnieuw veroveren!

Geschiedenis met dank aan Heusden in Beeld.